Centrul Județean de Transfuzii Sibiu în colaborare cu Spitalul Municipal Mediaș

Invită pe cei care doresc să salveze o viață, să doneze sânge în data de 24 Iunie 2021, în intervalul orar 9 – 14.

Campania se va desfășura în containerele amplasate în curtea spitalului.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să vă adresați as. șef unitate Ștefania Marți între 22 și 23 Iunie 2021 în intervalul orar 9 – 11, telefon: 0372 699 114.

Informații privind donarea de sânge și condițiile donării de sânge:

Condiții minime pt potențialii donatori de sânge:

 • identificarea cu carte de identitate /permis conducere / pașaport valabile, 
 • rezidenți în județul Sibiu de minim 6 luni 
 • vârsta între 18 si 65 de ani; greutatea peste 50 de kilograme
 • fără boli acute în ultimele 3 săptămâni = clinic sănătos în ziua donării
 • fără tratamente în curs (se acceptă doar tratamentul de hipertensiune)
 • pentru femei: nu se donează în perioada ciclului menstrual și încă 5 zile după acesta; nu se donează în primul an de la naștere sau în perioada alăptării.
 • nu se consumă alcool cu 48-72 de ore înaintea donării.
 • fără intervenții stomatologice cu minim o săptămână înaintea donării.

Donatorii cu vârsta între 50 și 65 de ani, pe lângă îndeplinirea condițiilor de mai sus, trebuie să prezinte si un aviz de la medic cardiolog (minim EKG). 

Înaintea donării de sânge se poate consuma un mic dejun frugal (corn, banană, cereale, iaurt, ceai, lapte, cafea). Este indicat ca donatorii să aibă la ei un sandwich pe care îl pot mânca în incinta centrului de transfuzii.

Nu pot dona persoanele vaccinate cu Pfizer sau Moderna în primele 7 (șapte) zile după vaccinare iar persoanele vaccinate cu Astra Zeneca sau Johnson&Johnson în primele 28 (douăzeci și opt) zile după vaccinare.

Donarea de sânge se realizează după parcurgerea a trei etape:

 • completarea fișei donatorului și a chestionarului
 • analiza grupei sanguine, a glicemiei (nivelul de glucoză din sânge) și a hemoglobinei (pentru a exclude o eventuală anemie feriprivă); verificarea greutății.
 • examenul medical în urma căruia persoana este declarată aptă sau inaptă pentru donarea de sânge. Excluderea de la donare poate fi temporară, caz în care se va preciza durata, sau permanentă (în fucție de antecedentele medicale). 

În funcție de numărul de donatori aflați în centru, aceste etape pot dura în total între 15 și 60 minute.

Urmează donarea efectivă de sânge, care durează cca 3-7 min, timp în care se recoltează în pungă sterilă cu tubulatură și ac de unică folosință, un volum de cca 400 mm de sânge.

Apoi donatorul este sfătuit să stea așezat 10 minute, timp în care se pregătesc pentru înmanare drepturile postdonare:

 • 7 bonuri de masă în valoare de 9 lei /bon, 
 • o adeverință pentru justificarea zilei libere, 
 • o adeverință pentru reducere 50% pe mijloacele de transport în comun din Sibiu sau Mediaș

Donatorii sunt sfătuiți ca postdonare să consume, toată ziua, multe lichide fără alcool, și să mănânce normal. În ziua donării nu se face efort fizic, nu se lucrează la înălțime, nu se conduce mașina / tir/ autocar pe distanțe lungi.

Dacă în timpul donării de sânge, donatorul prezintă manifestări vegetative (ex. amețeală, călduri, grețuri, disconfort) donarea de sânge este întreruptă și se asigură asistența medicală. Donatorii părăsesc centrul de donare doar în momentul în care se simt bine.

În urma donării de sânge, se poate solicita eliberarea rezultatelor analizelor medicale. Pentru aceasta donatorul se prezintă după minim 3 zile lucrătoare, cu actul de identitate, la centrul de transfuzii.

Setul de analize standard pentru donarea de sânge cuprinde: hemoleucogramă completă, grup sanguin și Rh, testări pentru hepatita B, hepatica C, SIDA, sifilis, HTLV (virusul leucocitar uman), transaminaza ALT.

Intervalul minim între două donări de sânge total este de 60 de zile calendaristice.

Lasa un comentariu